Kulturportal LUND

 

Sokrates hos Zimmerdahl

   jan W

Han var alltid där, på Atén, inbegripen i en diskussion eller vid något av schackborden. Och nästan alltid med en åhörarskara omkring sig. Fast, ibland ensam, kluddande. Alla visste vem han var: Sokrates. Han hette Jan Winter, men han var Sokrates.
Tiden var mitten och slutet av 1960-talet och början av 1970-talet. Det blev ett par omslag till Lundagård och på våren flöjtspel vid fontänen. Och några utställningar, bland annat en på Galleri S:t Petri.
De som visste, kunde berätta att han kom från Kristianstad. och egentligen gick på Konstfack i Stockholm. Han hade slutat där, eller tagit paus, och flyttat till Lund.
Så stängde Atén ett par år in på 1970-talet och Sokrates försvann. Någon sa att han flyttat till Småland. Så sa man till en bit in på 1980-talet. Sedan sa man att han var död. Sokrates? Död?
Men så var det.
1974 hade han flyttat till Nybro och gått glasskolan på Orrefors, där han sedan arbetade som handgravör. Senare jobbade han som bildlärare i Kalmar.

    MP19845
Jan Winter blev bara 46 år och dog 1982. Fyra barn hade han – tre sönder och en dotter.

   MP19890
Lördagen den 18 november 2012 var Sokrates åter i Lund. Denna gång en styv minut söder om återuppståndna Atén, hos Zimmerdahl på Kraftstorg. Besökarna mötte Sokrates i ett självporträtt, så fort de kom in i lokalen.

   MP19885
Zimmerdahl hade vernissage på 55 av Sokrates verk, mest teckningar – trettio år efter konstnärens död. Hälften av verken var till salu. Utställningen varar en vecka.

   MP19876
Den lilla lokalen på Krafts torg var överfull av Sokrates vänner, släkt och gamla 68:or. I soffan satt de tre sönerna Simon, Harald och Andreas. Runt i lokalen gick vännen och kollegan Humpe Rydahl. Och framåt eftermiddagen dök en besökare upp med ett ritblock som Sokrates glömt på Atén.

   D6Q3071

Naturligtvis var Lunds vanliga vernissagepublik också där. De hade en bråd dag på lördagen.

 D6Q3068  MP19869 MP19878  MP19872

På Klostergatan hade Galleri Ängeln sin sista vernissage och även hos Jäger och Jansson på Stora Gråbrödersgatan luktade det nyfernissat.
Reportage: Evander & Menander