Kulturportal LUND

 

Carlssons Trädgård

KUM_carlssonsIn på gården i det anrika korsvirkeshuset från 1808 vid Mårtenstorget södra sida ligger Carlssons trädgård. Här öppnade Albin Carlsson (i sin egen trädgård) den klassiska uteserveringen 1939. Från början var caféets kök inrymt i stallet på bakgården. Detta blev snabbt ett populärt ställe bland ståndspersonerna på Mårtenstorget. Eftersom Carlsson (eller ”Albin Cals” som det kallades i folkmun) öppnade tidigt på morgonen var det många affärsuppgörelser som kom att avslutas med en kopp kaffe här. Här kunde också frusna torghandlare och andra värma sig kalla dagar.

carlssonsoasUnder många år var Carlssons en oas mitt i staden med sin stora gräsmattor, slingrande grusgångar, träd och buskar. Detta var ett typiskt sommarkafé som var öppet från maj till september. Det fanns plats för 350 gäster och på kvällarna var det ofta musikunderhållning i den upplysta trädgården.

1967 togs dock beslutet i stadsfullmäktige att på denna plats anlägga en busstation. I mitten av sextiotalet revs därför den gamla restaurangbyggnaden, men ny uppfördes 1973.

Läs mer om byggnaden och dess historia här.